Sök efter ISBN, titel eller författare
Resultat:
Inga fler resultat att visa.
Böcker
Författare
Om oss
Kontakt
Manus
Press
Anna Hörnell
I Kalifornien skälver jorden
VINNARE AV SLANGBELLAN 2019 - ÅRETS BÄSTA BARN- OCH UNGDOMSBOKSDEBUT

"Detta måste du veta om Kalifornien: det var det bästa, och det värsta."

Melin lämnar sin norrbottniska hemort och flyger över Atlanten för att plugga på college i San Luis Obispo, en bortglömd stad mitt emellan Los Angeles och San Fransisco. Det är hennes tur nu. Med havet och bergen som kuliss ska även hon äntligen få skälva. Hon faller handlöst – för Kalifornien, för collegelivets eviga festande och för Lucas Sparkman, trots att alla säger att han är dum i huvet. Men Kalifornien brinner och elden kommer hela tiden närmre. Och när som helst kan det komma ett skalv som förstör allt.

Debutanten Anna Hörnell har själv gjort samma resa från Norrbotten till San Luis Obispo. "I Kalifornien skälver jorden" är en fiktiv text, men kärleken till havet, solen och den kaliforniska drömmen är på riktigt.
ISBN
9789188665157
Författare
Anna Hörnell
Format
Danskt band, e-bok, ljudbok
Sidantal
312
Utgivningsdatum
2019-03-11
Omslagsformgivare
Sara Edström
Recensioner och bloggar
"I Kalifornien skälver jorden är en mycket intensiv ungdomsroman av debutanten Anna Hörnell med stark intensitet i såväl berättande som innehåll. Porträttet av den ensamma, sökande, bräckliga men också våghalsiga Malin är fint, men även kompisgänget skildras väl. Miljöskildringarna är utmärkta, inte minst av det amerikanska (college)livet. ... detta är en stark skildring av en ung tjejs utvecklande collegeår, ”det bästa och det värsta”."
Staffan Wennerlund, Bibliotekstjänst häfte 9, 2019
Även här är det det rappa språket som gör mig intresserad från första sidan. Amerikanska fraser som dyker upp och man kan nästan ta på den sunkiga, lockande kaliforniska collegevibben. Hörnell verkar redan ha hittat sin röst som författare och jag är spänd på att se vad mer som kan komma.
Den här boken. DEN HÄR BOKEN. På senaste tiden har jag haft det lite kämpigt med läsningen. Inte med den här boken. Jag åkte faktiskt hem tidigare när jag träffade en kompis för att läsa, det är på den nivån. ...
Hörnell har med stor fingertoppskänsla skildrat den desperata jakten på en mening, ett sammanhang.
I Kalifornien skälver jorden och i mig skälver orden: Oh My God så bra! Och av en debutant! Från Luleå! Som använder ordet "långskånk", kan man annat än gilla detta?! Språkpolisen i mig hittade inte ett enda fel, ingenting som skavde. Och gissa om jag pratade med Melin under tiden, mest för att hon skulle besinna sig och inse att Lucas Sparkman egentligen var en skitstövel... men ok, han var hennes (och Exets skitstövel).
Hörnell är skicklig, framför allt på att driva berättelsen framåt och skriva dialog som känns äkta.
I Kalifornien skälver jorden skildrar Anna Hörnell väldigt bra hur det kan vara att falla för någon, för första bästa som visar minsta lilla intresse för dig. Hur allt sedan plötsligt handlar om hen. Önskar jag kunde säga att jag inte känner igen men i det men känner igen mig så mycket. ...
Boken får mig att tänka på teveserien Please like me. Det är något med värmen, humorn, boendet och hur folk kommer och går som gör det.
”I Kalifornien skälver jorden” är en unga vuxna-roman om hur det känns när någon som är hela ens värld kallar en ”nån brud” inför andra. Melin jämför sig med Madi och alla amerikaner som aldrig håller käften, själv känner hon sig obekväm och blyg. Anna Hörnell gestaltar träffsäkert den ängslighet som finns i tonårskroppar.
Men romanen är läsvärd även för den som fyllt 20. När det svenska språket blandas med engelsk slang uppstår poesi och dialogerna är förvånansvärt naturliga.
Författare
Anna Hörnell
Anna Hörnell föddes 1992 i Luleå men har halva hjärtat i San Luis Obispo, en collegestad på andra sidan Atlanten, där hon bodde i fem år. Hon är journalist men får allt svårare att slita sig från litteraturen och har under de senaste åren pluggat skrivande – först på författarskolan i Lund och sedan på Biskops Arnö.