Sök efter ISBN, titel eller författare
Resultat:
Inga fler resultat att visa.
Böcker
Författare
Om oss
Kontakt
Manus
Press
Elizabeth Acevedo
Poet X
För Xiomara Batista känns det som att hon inte har någon röst, ingen lyssnar på henne, på vad hon vill och vad hon har att säga. Trots det verkar hon inte kunna gömma sig. Sen hon växte i sin kropp syns hon för allt och alla och hon har lärt sig att låta knytnävarna säga det rösten inte förmår. Men rösten inom henne går inte att tysta och hon låter den skrika genom sidorna i sin anteckningsbok. Där skriver hon om sina föräldrar och deras stenhårda krav. Hon skriver om Gud och hur inte ens han tycks höra henne. Och hon skriver om Aman, killen i hennes biologigrupp som ingen får veta något om, men som är den Xiomaras kropp skriker efter varje natt. När hon får möjlighet att gå med i skolans poesiklubb inser hon direkt att hennes mamma aldrig skulle gå med på det. Men hon måste hitta ett sätt att göra det möjligt. För trots att hon lever i en värld som tycks helt ointresserad av vad hon har att säga, vet Xiommara en sak: Hon kan inte längre hålla tyst.

Precis som Xiomara växte Elizabeth Acevedo upp i USA med dominikanska föräldrar. Poesin blev även hennes röst och hon har bland annat vunnit National Slam Contest. Poet X har blivit en stor succé världen över, den har vunnit flera prestigefulla priser, bland annat National Book Award och Carnegie Medal. Den svenska översättningen är gjord av spoken word-artisten och poeten Yolanda Aurora Bohm Ramirez.

LÄRARHANDLEDNING går att ladda ned nedan, via "Extramaterial".
ISBN
9789188665232
Författare
Elizabeth Acevedo
Orginaltitel
Poet X
Översättare
Yolanda Aurora Bohm Ramirez
Sidantal
376
Utgivningsdatum
2020-10-30
Format
Inbunden
Omslagsformgivare
Gabriel Moreno / Erin Fitzsimmons
Boktrailer
Recensioner och bloggar
"Readers will yearn to finish this verse novel in a single sitting, but its echoes will remain with them much longer."
The Guardian
Det här är en bok om identitet, kärlek och familjerelationer. Det är samtidigt en bok om att våga göra sin röst hörd, att bli den som man själv vill vara.
Det är en stark och gripande skildring. Det är höstens måste-läsning!
Jag älskade Xiomara som person: hennes passion, hennes tankesätt, hennes starka vilja. Jag tyckte också om att läsa om hennes komplexa relation med sin familj och hennes utblommande resa till att bli stark och självständig. Vidare uppskattade jag även värmen och styrkan i berättelsen som sådan. Den känns viktig. Tankeväckande. Ögonöppnande.
Författare
Elizabeth Acevedo
Elizabeth Acevedo bor i Washington DC. Poesin har länge varit sättet hon kunnat uttrycka sig på och hon har bland annat vunnit National Slam Contest.