Sök efter ISBN, titel eller författare
Resultat:
Inga fler resultat att visa.
Böcker
Författare
Om oss
Kontakt
Manus
Press
Yrsa Walldén
Du är min Bobby Jean
Världens ände, tänker jag när jag sätter mig i bilen. Det finns något väldigt poetiskt över hela den här resan nu. Som en dikt eller en låt eller en roman. Världens ände. Jag sätter igång bilen och Bruce Springsteen börjar vråla om sina bakgator och en vänskap som betyder allt. Jag byter till Born to Run, för nu ska vi springa, Bruce. Nu ska vi springa åt helvete. Nu blir vi några andra. Några som lever i en ryggsäck och kör till världens ände för att de känner för det.
Du och jag, Bruce.

Samtidigt som Hedda tar studenten dör hennes mamma i cancer och den ljusnande framtid känns inte längre som hennes. Med mammans favoritmusik som enda sällskap bestämmer hon sig för att köra till Världens ände, men vägen ska visa sig bli krokigare än hon någonsin kunnat tro.
ISBN
9789188665300
Författare
Yrsa Walldén
Format
inbunden bok, Ljudbok & E-bok
Sidantal
248
Utgivningsdatum
2021-04-01
Omslagsformgivare
Sara Edström
Recensioner och bloggar
"Sorg och skratt, rädsla och mod. Den här balansen är så härlig att läsa men förädiskt svår att åstadkomma. Yrsa Walldén lyckas med bravur. Helt underbar bok."
Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck, Vi läser
Möten och avsked, alltid på väg. Yrsa Walldéns text har ett starkt framåtdriv, orden liksom klipper fram likt smattrande klackar över sommarvarm asfalt.
Yrsa Walldén sätter berättelsen rätt i mitt bröst. Jag skrattar och gråter för det gör ont och är dråpligt om vartannat. Och så fyllt av insikten om att livet ska tas om hand men levas fullt ut så länge vi har det.
Yrsa Walldén går från klarhet till klarhet. Hennes nya ungdomsroman ”Du är min Bobby Jean” påminner om Mhairi McFarlane, Marian Keyes arvtagare inom underhållningslitteraturen. McFarlanes styrka är drivna berättelser, karaktärer som bottnar och tonträffar i hela känsloregistret. Yrsa Walldén är absolut där och nosar. Hon är starkt grundad i den svenska ungdomsromanen samtidigt som hon nu för in något osvenskt. Sällan har väl en camping utanför Halmstad eller en ljummen folle samtidigt känts så bekant och exotisk.
Detta är nog en av de bästa ungdomsböckerna jag läst på länge och det är inte bara för att hela boken är fylld till bredden av Bruce Springsteen-referenser. Utan också för att den får mig att känna en miljon känslor och gråta fjorton liter tårar. Vilken bokjävel alltså!
Återkommande teman från Walldéns tidigare böcker är de stora frågorna, känslorna och livskriserna. Sorg, kärlek, svek, vänskap. Hur man egentligen ska hantera den där ljusnande framtiden, det riktiga Livet, som ska ta vid efter studenten. Ett annat tema är att ge sig av för att bli en annan eller söka en förändring. Men det är också härligt att humorn från Flickvänsmaterial finns kvar i den här boken. Det är en mycket sorglig berättelse, men man märker att Hedda är en rolig och slagfärdig person under den krisande och sörjande ytan.
Språket är så där uppkäftigt som jag älskar. Författaren fångar även så fint sorgen, vänskapen, svartsjukan och ångern. Jag njuter av varenda sida och boken tar slut alltför snabbt. Jag blir åksjuk på Liseberg. Jag nynnar med i Bruces sång. Jag saknar mina vänner något oerhört. Jag fulgråter i slutet, framför allt för att det är så sorgligt men även lite för att boken är slut.
En bok som träffar rätt i hjärtat och stannar kvar. .... Jag tycker inte om att likna böcker vid varandra, men ”Du är min Bobby Jean” påminner lite om en blandning av Johanna Thydells ”I taket lyster stjärnorna” och John Greens fantastiska bilresor.
Fast Yrsa Walldén har ändå sin egna berättelse, en fantastisk blandning som får mig som läsare att le, nynna, känna och gråta i samma läsupplevelse. En av årets bästa läsupplevelser!
Författare
Yrsa Walldén
Yrsa är född 1989, bosatt i Malmö och utbildad manusförfattare och genusvetare. Hon debuterade 2017 med boken "Allt jag inte sa" som nominerades till Slangbellan.
Relaterade böcker