Sök efter ISBN, titel eller författare
Resultat:
Inga fler resultat att visa.
Böcker
Författare
Om oss
Kontakt
Manus
Press
Matilda Gunnarsson Rathsman
Tidsfördriv
Tidsfördriv har tilldelats Hjärtans Fröjd-priset, utsedd till Årets bästa svenska ungdomsroman 2021!


”Jag vet inte vad jag vill. Jag vet bara vad jag inte vill och det är ju att dö. Jag vill inte dö. Jag vill leva.”

My ska dö om ett år. Precis som alla andra har hon ända sedan hon föddes vetat när hon ska dö. För My kommer den dagen bara lite tidigare än för de flesta andra. 18 år är inget långt liv. Varje kväll, precis innan hon somnar, får My en syn. Så är det för alla. Synen visar det sista man kommer att se innan man dör. Vissa ser eldslågor eller vatten, de flesta ser bara ett mörker. My ser ett par intensivt gröna ögon.

När nedräkningen av hennes sista år har börjat träffar hon Theodor Edh, som bär regnrock även när solen skiner. Theodor, som inte verkar följa några regler och som hela tiden kommer med antydningar om att ens öde kanske inte är helt bestämt. Theodor, som har ett par intensivt gröna ögon.

En anmärkningsvärd debut som väcker existentiella frågor kring livet och döden, men också undersöker hur långt vi är beredda att gå för vänskap och kärlek, och för sanningen.
ISBN
9789188665393
Författare
Matilda Gunnarsson Rathsman
Format
Inbunden, e-bok, ljudbok
Sidantal
416
Utgivningsdatum
2021-09-27
Omslagsformgivare
Annika Bäckström
Recensioner och bloggar
"En otroligt välskriven, originell och spännande läsning som tvingar läsaren att både tänka och känna."
Fia Idegård, BTJ häfte nr 20, 2021
Matilda Gunnarsson Rathsmans språk är drivande, ärligt och poetiskt. Hennes berättarglädje skapar läsglädje och boken väcker många tankar och känslor hos läsaren utan att ge några moraliska svar eller pekpinnar. Existentiella frågor kring livet och döden som berör såväl unga som vuxna. Tidsfördriv är en fröjd att läsa och en härlig och sällsam debutroman.
Målgruppen är unga vuxna, 15-19 år, men det är intressant läsning även för vuxna. Språket är välskrivet, flytande, starkt och emellanåt nästan poetiskt. Tidsfördriv är en fröjd att läsa.
Matilda Gunnarsson Rathmans roman ”Tidsfördriv” (2021) är vacker , sorglig, skrämmande och som innehåller så mycket kärlek och rädsla.
Språket får berättelsen att sväva fram, jag blir lycklig av att läsa Tidsfördriv för den är så galet bra och påminner inte om något jag tidigare läst. När jag läst ut boken tog det en veckan innan jag kunde läsa någon annan bok igen. För hur går man vidare och väljer bok att läsa efter en man älskar?!
Ungdomarnas liv suger tag, som en bra
deckare. ... Skickligt berättat om sårbara tonårskänslor på liv och död.
Mycket välskriven debutroman och hur fint är inte omslaget?
Författare
Matilda Gunnarsson Rathsman
Matilda är född 1997 och bor i Göteborg. Tidigare har hon gått skrivutbildningar på Jakobsbergs folkhögskola och Ölands folkhögskola. Just nu studerar hon på ett kandidatprogram i Litteraturvetenskap. Tidsfördriv är hennes debut.
Relaterade böcker